Tuesday, November 6, 2012

Hukum Menolak Permintaan Suami

Soalan

Salam..ustaz, saya nak tanya, berdosakah seorang isteri sekiranya dia menolak permintaan suami kerana geli dengan permintaan tersebut? contoh : hisap lidah. Terima kasih.

Jawapan

Waalaikumusalam,
Menurut hukum fekah sorang isteri wajib mengikut kehendak suami selagimana arahan tersebut bukan untuk tujuan maksiat dan derhaka kepada Allah.
Sebagai contoh, dalam pergaulan terutama ketika melakukan hubungan kelamin (seks) antara suami isteri ,kadangkala terdapat  permintaan suami untuk melakukan sesuatu bagi tujuan membangkitkan syahwat masing-masing seperti ciuman,rabaan,geselan,gentelan,menghisap lidah   hatta memegang kemaluannya.
Perbuatan  seumpama ini  kadangkala mendatangkan perasaan rasa geli geleman  dan serba salah TETAPI HARUS DIINGAT selagimana suruhan tersebut bukan untuk tujuan maksiat dan syirik @ derhaka Allah anda kena akur.
Sekiranya anda tolak  anda akan dapat dosa. dan kemurkaan daripada malaikat ,Cuma jika anda hendak tolak ,anda kenalah berikan alasan yang munasabah yang bolehditerima serta  menyakinkan hati suami.Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment