Sunday, February 24, 2013

Adab Berpakaian Di Dalam Rumah

Soalan

salam....ustaz nak tanya mcm mana aurat n adab berpakaian bagi seorang adik perempuan dgn abangya..sy sebagai kakak ipar tidak berasa selesa apabila adik ipar saya memakai seluar pendek n memakai baju tnpa lengan di dalam rumah...nak tegur mcm serba salah...tq..

Jawapan

wassalam,
dalam persoalan ini, aurat adik ipar anda di hadapan suami anda adalah seperti aurat ketika berada di hadapan mahram, iaitu dibenarkan membuka tudung, memakai baju t-shirt ataupun pakaian yang dia selesa dengan syarat aman dari fitnah.
Kelonggaran ini adalah berdasarkan ayat 31 Surah an-Nur, maksudnya:
“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau oranggaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya”.

Oleh yang demikian, selagi adik ipar anda masih berpakaian seperti yang anda nyatakan di dalam soalan (tidak mendedahkan seluruh tubuhnya), ia masih diharuskan kerana suami anda adalah abang kandungnya dan auratnya di hadapan abang kandungnya  ada dinyatakan di dalam maksud ayat al-Quran di atas. Ringkasnya, beliau harus untuk mendedahkan rambutnya dan perhiasan tubuhnya kepada abang kandungnya sendiri. Wallahu 'alam.

No comments:

Post a Comment