Friday, March 9, 2012

Bermimpi Bekas Pasangan

Soalan

apakah maksud jika kita sering bermimpi bekas kekasih, sedangkn masing2 telah berumah tangga, yang menjd persoalan suami sye sejak kebelakangan ini sering bermimpi bekas kekasih nya yg ditinggalkan 7 tahun lalu, perpisahan mereka disebabkan bekas kekasih telah mngandung anak luar nikah dengan lelaki lain. Sya menjadi tertekan apabila suami sering bercerita tentang tingkah laku bekas kekasih yg manja & pndai melayan. Suami memberitahu perasaan cinta mula berputik kembali kpd bekas kekasih.

Jawapan

Dalam kes ini, mimpi yang dialami oleh seorang muslim adalah disebabkan oleh 3 punca atau penyebab, iaitu:
1. Bisikan jiwa.
2. Gangguan syaitan.
3. Petunjuk Allah S.W.T.

Oleh yang demikian, Panel merasakan mimpi tersebut adalah disebabkan oleh dua factor yang pertama. Dari itu, suami anda dinasihatkan supaya jangan terlalu mengingatkan sejarah silam dan perbanyakan beristighfar kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala.
Anda pula dinasihatkan supaya jangan terlalu mengikutkan rasa cemburu yang keterlalulan. Cemburu itu perlu, namun ia perlu dikawal. Dalam pada itu, panjatkan juga doa ke Hadrat Allah agar dikukuhkan hati dan ditenangkan jiwa supaya hari yang dilalui dapat ditempuhi dengan penuh kesyukuran. Wallahu 'alam

No comments:

Post a Comment