Thursday, December 22, 2011

Taubat Minum Arak

Soalan

slm.
sy ingin bertanya, sekiranya seseorang itu tahu bahawa hukum minum arak itu berdosa besar dimana ibadahnya tidak akan diterima Allah 40 hari , akan tetapi telah terlanjur kerana pengaruh kawan dan telah minum arak sebnyak 2 kali, seseorang itu telah insaf dan ingin bertaubat nasuha dan tidak akan ulangi lg , adakah solat dan ibadahnya akan diterima Allah selepas itu slpas bertaubat???? ataupun slpas 40 hari itu barulah diterima ibadah dan solatnya??


Jawapan

Waalaikumussalam w.b.t
Terima kasih atas soalan tersebut. Semoga Allah melimpahkan hidayah yang berterusan kepada saudara/ ri dan mendekatkan diri kepada Allah swt. Seorang hamba apabila melakukan dosa tidak kira dosa besara atau kecil dan selepas itu dia bertaubat sebelum tiba ajalnya maka dosa sudah terhapus ibarat seorang bayi yang baru dilahirkan.
Yang dimaksudkan oleh saudara/ri amalan tidak diterima selama 40 hari ialah seorang hamba yang melakukan dosa dan dalama masa yang sama mendirikan solat. Hal seperti inilah yang dikatakan amalan tidak diterima oleh Allah.
Apabila saudara/ri sudah bertaubat dengan taubat nasuha tidak mahu mengulangi dosa minum arak maka amalan saudara akan diterima oleh Allah swt. Tanamkan di dalam hati untuk tidak mendekati sebarang dosa-dosa kecil ataupun dosa besar. Perbanyakkanlah amal ibadah kepada Allah agar segala amalan kita diterima oleh Allha swt.
Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment