Tuesday, December 20, 2011

Jatuhkah Talak?

Soalan

Salam, saya ingin bertanya. adakah jatuh talak bila suami berkata "aku boleh ceraikan kau dgn talak satau dengan syarat anak mesti bg pada aku?adakah dah jatuh talk satu? bagaimana situasi yg menyebabkan talak jatuh???

Jawapan

Waalaikumussalam w.b.t
Terima kasih atas soalan tersebut. Lafaz talak tersebut tidak dikira jatuh.
Talak akan jatuh sekiranya suami mengucapkan lafaz dengan jelas seperti " aku ceraikan kau dengan talak satu"
atau menceraikan isteri dengan kias (kinayah) " pulanglah kau ke rumah keluargamu" walaubagaimanapun lafaz kias (kinayah) ini perlu kepada niat suami. Sekiranya suami berniat ingin menceraikan isteri maka talak akan jatuh. Manakala tanpa ada niat menceraikan isteri maka lafaz tersebut tidak jatuh.
Selain daripada itu talak akan jatuh sekiranya si suami melafazkan cerai dengan lafaz taklik. Contohnya " jika kau keluar dari rumah ini maka jatuhlah talak satu" sekiranya si isteri keluar dari rumah maka talak akan jatuh.
Walaubagaimanapun, sekiranya sebarang permasalahan yang berlaku berkaitan talak, adalah lebih baik merujuk hal ini ke Pejabat Agama Islam yang berhampiran atau ke mahkamah syariah yang berhampiran bagi mendapatkan pengesahan lafaz yang telah dibuat. Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment