Thursday, November 14, 2013

Pemasalahan Tentang Solat

Soalan

Assalamualaikum , saya ada 2 soalan 1)Adakah solat tergesa-gesa menjadikan solat itu tak sah?bagaimana kalau lupa akan perkara ini dan perlu ke solat kembali kesemua solat2 yang saya rsa saya solat tergesa - gesa? 2)Adakah boleh meludah dalam solat?

Jawapan

Waalaikumusalam,
A.Sesuatu solat itu dikira sah jika anda mampu  melaksanakan 13 rukun  dalam solat  tanpa tercicir.Manakala  sifat  tergesa-gesa itu sebenar anda kerana mewarisi sifat iblis dan syaitan.
Kedua makhluk Allah  ini akan mengganggu tumpuan anda untuk bersifat tenang ketika solat,sebaliknya ia berusaha untuk mengacau dan mengganggu sepanjang anda sedang solat.Ia akan berusaha untuk  merosakkan pahala solat yang sedang anda kerjakan.
Dalam hubungan ini para ulamak, telah meminta setiap  orang    yang ingin menunaikan solat supaya membaca ayat berikut bagi menghindarkan daripada gangguan iblis dan syaitan iaitu:
1.Ayat kursi,al-Baqarah 255
2.Surah al-Ikhlas
3.Surah al-Falaq
4.Surah al-Nas
B.Harus anda meludah ke arah ke kiri secara maknawi-simbolik, tanpa mengeluarkan air ludah sebagaimana yang telah disarankan oleh baginda saw.  dan bukannnya ke hadapan atau ke kanan.Wallahu a'lamm

No comments:

Post a Comment